Olo – en ny färg är upptäckt

25 april 2025

Har du någonsin funderat över om det kan finnas färger som vi ännu inte har sett? Det visar sig att svaret är ja! Forskare vid UC Berkeley har nyligen gjort en banbrytande upptäckt som utmanar allt vi trodde vi visste om färgperception.

Den omöjliga färgen

I en studie som publicerades förra veckan i tidskriften Science Advances presenterade ett team av forskare en helt ny färg som de har döpt till ”olo”. Denna färg beskrivs som en ”djupt mättad turkos” eller ”påfågelgrön” som är mer intensiv än någon naturligt förekommande färg. Det mest fascinerande? Denna färg kan inte ses i naturen eller på en vanlig skärm – den existerar endast när specifika celler i ditt öga stimuleras på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt.

Projektet ”Oz”

Tekniken som möjliggör denna upptäckt kallas ”Oz” (ja, som i Trollkarlen från Oz!) och fungerar genom att använda mikroskopiska laserpulser för att individuellt kontrollera upp till 1000 fotoreceptorer i ögat samtidigt.

”Vi valde namnet Oz eftersom det kändes som att vi reste till landet Oz för att se denna briljanta färg som vi aldrig sett förut,” förklarar James Carl Fong, doktorand i elektroteknik och datavetenskap vid UC Berkeley.

Hur fungerar det?

Människor kan se färger tack vare tre olika typer av fotoreceptorer, så kallade ”tappar”, i näthinnan:

  • S-tappar som känner av kortare, blåare våglängder
  • M-tappar som känner av medium, grönaktiga våglängder
  • L-tappar som känner av längre, rödaktiga våglängder

På grund av en evolutionär egenhet överlappar ljusvåglängderna som aktiverar M- och L-tapparna nästan helt. Detta betyder att 85% av ljuset som aktiverar M-tappar också aktiverar L-tappar. Med andra ord finns det ingen naturlig ljusvåglängd som kan stimulera endast M-tappar.

Det är här ”Oz”-tekniken kommer in. Forskarna kartlägger först den unika konfigurationen av S-, M- och L-tappar på en individs näthinna. Sedan programmeras Oz-systemet för att snabbt skanna en laserstråle över ett litet område av näthinnan och leverera små pulser av energi specifikt till M-tapparna, vilket skapar perceptionen av ”olo”.

Reaktioner på ”olo”

Fem testpersoner fick uppleva färgen, inklusive forskarna Austin Roorda och Ren Ng. De beskrev upplevelsen som häpnadsväckande.

”När jag jämförde olo med andra monokromatiska ljus fick jag verkligen en ’wow’-upplevelse,” säger Roorda. En annan deltagare, Hannah Doyle, beskrev: ”När lasern rubbas lite, ser laserns normala färg nästan ut som gul eftersom skillnaden är så markant.”

Framtida möjligheter

Denna teknik är inte bara spännande för att den kan visa oss en ny färg. Forskarteamet utforskar redan sätt att använda tekniken för att studera ögonsjukdomar och synförlust. De undersöker om Oz skulle kunna hjälpa personer med färgblindhet att se alla regnbågens färger, eller om tekniken kan användas för att låta människor se i tetrakromatisk färg, som om de hade fyra uppsättningar tappceller.

Det kan också hjälpa till att besvara mer grundläggande frågor om hur hjärnan tolkar den komplexa världen omkring oss.

”Vi fann att vi kan återskapa en normal visuell upplevelse bara genom att manipulera cellerna – inte genom att projicera en bild, utan bara genom att stimulera fotoreceptorerna. Och vi fann att vi också kan utvidga den visuella upplevelsen, vilket vi gjorde med olo,” säger Roorda.

Föreställ dig en framtid där vi kan se färger som vi aldrig tidigare har kunnat föreställa oss. Kanske är ”olo” bara början på en helt ny värld av visuella upplevelser som väntar på att upptäckas.


Baserat på forskning publicerad i Science Advances den 22 april 2025, genomförd av forskare vid UC Berkeley’s Herbert Wertheim School of Optometry & Vision Science och Electrical Engineering and Computer Sciences.

About The Author

en_USEnglish