Ekonomi, Barcelona och fotbollsrankning

Visst är det fascinerande att länderna med extrema underskott har de bästa fotbollsligorna?
Forskning visar att det finns inget signifikant samband mellan vare sig population, popularitet eller BNP och storleken på fotbollsligorna i Europa (Kesenne). Bland de fem utpekade PIIGS länderna, dvs krisländerna med seriösa finansiella problem under finanskrisen, finns tre fotbollsligor representerade vilka är La liga i Spanien, Seria A i Italien och Primeira Liga i Portugal. Dessa tre länder representerar alltså tre av de fem högst rankade ligorna i Europa. Av dessa har Portugal en befolkning på 10,6 miljoner så publikunderlaget borde inte var speciellt större än i Sverige. Allsvenskan finns inte ens med på listan över de 32 bästa ligorna i Europa.

Var hamnar Greklands liga i rankningen?

Grekland hamnar på plats 11 vilket är rätt högt för ett land som har något större befolkning än Sverige. Den högst rankade fotbollsligan av alla är Premier League i England och även det landet har gigantiska ekonomiska problem även om man sluppit stämpeln PIIGS.

Förutom den underliggande ekonomin går hälften av alla proffsklubbar med förlust enligt UEFA. Problemet är att klubbarna drivs med förlust samtidigt som 1/3  av klubbarna spenderar 70% eller mer av inkomsterna på lönerna vilket till stor del består av spelarlöner. Därför har UEFA börjat ett projekt som kallas Financial Fair Play initiative. Det betyder att klubbarna måste nå ett breakeven från 2013-2014 för att inte uteslutas.

Kan det finnas någon bakgrund till relationen budgetunderskott och kvalitén på fotbollsligan?

I en obalanserad ekonomi kan man ta ut relativt sett ut högre och i det närmaste artificiella biljettpriser eftersom köpkraften är större i dessa ekonomier än vad de i verkligheten borde spegla.

Det finns ett liknande prisindex som biljetter och det är att man jämför priset på vad Mc Donalds hamburgare ligger på (Big Mac index som finns i 120 olika länder) för att se prisnivån och jämföra köpkraften i de olika länderna. Genom att jämföra priset kan man se ifall valutan är över eller undervärderad.

På liknande sätt borde man teoretiskt kunna mäta biljettpriset på en fotbollsmatch. Fast det är inte riktigt sant eftersom Big Mac index inte tar hänsyn till skatteeffekten. I Sverige har vi arbetsgivaravgifter och hög moms som naturligtvis drar upp priset men som återinvesteras i samhället. Spanska momsen ligger exempelvis på 16% mot Sveriges 25%. Italiens moms ligger på 20%. Portugals moms ligger på 20% men bara 8% på restauranger.

Försäljningen från fotbollsmatcherna

Försäljningen från en fotbollsmatch multiplicerat med biljettpriset. Ifall fotbollslaget finns i en storstad som Barcelona eller London är naturligtvis publikunderlaget lite annorlunda än i Kalmar eller Borås. Men även publikantalet borde vara en funktion av bakomliggande ekonomi. I allsvenskan hade man 2009 drift intäkter på 997 miljoner. Utöver det hade vi i Sverige spelarförsäljningar på 190 miljoner vilket totalt gav en intäkt på knapt 1,2 miljarder kronor. I Allsvenskan var publiksnittet 7953 personer per match 2009 där AIK hade högst snitt på 17 410 besökare medan Brommapojkarna hade kassa 2827 besökare/match i Allsvenskans totalt 240 matcher.

Detta kan jämföras med Barcelonas FC snitt på 76 178 besökare på sina hemmamatcher eller Real Madrid som snittar 71 952 besökare per hemmamatch.

Men många besökare ger stora inkomster och tv-intäkter

vilket innebär att klubbarna kan betala högre spelarlöner för att få de tillgång till de bästa spelarna vilket i sin tur kan generera inkomster i form av merchandising och spel i Champions league. Ingen klubb i allsvenskan har under de senaste ni åren deltagit i Champions league . Senast allsvenskan fick några intäkter från Champions league var år 2000 då man fick 52 miljoner.

Arsenal Holdings dvs det bolaget som äger Arsenal räknades som världens 6:e dyraste aktie i absoluta tal och en aktie kostar 78 985 kr (2009). Börsvärdet var 4,9 miljarder sek 2009. 2010 var styckpriset 113 909 kr dvs en ökning med 44% under det senaste året.

Vad ligger värdet på de olika fotbollsklubbarna?

Enligt Forbes värderades de högst rankade klubbarna så här 2010:

Lagvärde
1. Manchester United 1 835 000 000 USD
2. Real Madrid 1 323 000 000 USD
3. Arsenal 1 181 000 000 USD
4. Barcelona  1000 000 000 USD

Hur ser det ut för världens högst rankade klubb FC Barcelona?

Om man ser på lagvärdet på FC Barcelona låg det för fyra år sedan år 2006 på 440 000 000 USD. Vilket kanske kan ge en indikation på hur den spanska ekonomin har galloperat under de senaste fyra åren. Under 2010 värderades laget till  1000 000 000 USD.

Men Barcelona blöder kraftigt klubbens nettoskuld numera uppgår till svindlande  574 miljoner USD . I slutet av juli meddelade Barcelona att de gått 77,1 miljoner Euro back  dvs 720 miljoner kronor under 2009 och de har tagit ett 155 Euro miljoners lån.Det konstiga är att det är en förändringar i redovisningspolicyn som har gjort att vinsten på 14,3 $ plötsligt blev en $100 miljoners förlust. Vilket tyder på att den ekonomiska verkligheten har kommit ifatt. Sättet som klubben kan komma undan en konkurs är att visa att man har tillgångar i form av spelarmaterial och kapitaltillskott.

Källor:
Eurotop league ranking
Barcelona Lost 77,1 million Euro in 2009-2010
The Profligate, Profitable World of Sports Agents

About The Author

sv_SESvenska