Spelteori
Mänskligt beteende går förvånande ofta att förklara med spelteori. Spelteori är en gren av inom matematik, nationalekonomi och politisk vetenskap som undersöker strategiska interaktioner mellan individer eller grupper. Spelteori analyserar beslutsfattande i situationer där resultatet beror inte bara på en enskild aktörs val, utan även på valen av andra aktörer. Spelteori används för att förstå hur människor och organisationer väljer att agera i olika situationer när de har konfliktande intressen och begränsade resurser.
Det är ett verktyg för att studera strategiskt beteende, det vill säga situationer där varje aktör måste beakta andra aktörers möjliga beslut och strategier.
I spelteori modelleras dessa situationer ofta som spel, där ”spelare” kan vara individer, företag, länder eller någon annan aktör som fattar beslut. Varje spel definieras av sina regler, som beskriver vad spelarna kan göra, och genom vilka utbetalningar eller resultat de olika handlingarna leder till.
Exempel på välkända spel inom spelteori är ”fångarnas dilemma”, där två spelare måste besluta om de ska samarbeta eller förråda varandra, och ”höken och duvan”, som modellerar konkurrens om resurser. Spelteori ger en ram för att förstå och ibland förutse aktörers beteenden i dessa komplexa situationer.