Krig som Ryssland startat och varit involverad i under de senaste 800 åren

Vilka krig har startats av Ryssland?


In Russian propaganda, a recurring theme is that they have never initiated an attack on any country. Instead, their propagandists and ”historians” claim that other countries have always been the aggressors against their empire, starting from Karl XII, Napoleon, and Hitler. The reality is quite the opposite, and it may not be a historical coincidence that the world’s largest country has also been the most aggressive throughout world history. The price paid by the Russian people has been poverty and war.



När ryssarna själva läser historia så har de ofta ett etnocentriskt perspektiv. Den ryska filosofen Ivan Ilyin (1883-1954) som ofta citeras ofta av Putin vars skrifter handlar om den ryska nationella identiteten och statsmakten som förespråkar en politisk totalitarianism och en fascistisk stat. Återkommande teman som ryssarna använder i sin krigspropaganda är att de själva är offer och tvingade att attackera Ukraina på grund av olika omständigheter som att skydda sin befolkning mot Natos expansion. Vad Putin egentligen är rädd för är demokratins expansion och att själv tappa makten. Så nedanstående text sammanfattar några av de krig som Ryssland oftast har startat genom historien. Vi har även med ”democide” vilket är ett begrepp som myntades av Professor Rudolph Rummel som kan beskrivas som ”mord genomfört av en nationell regering” oavsett det handlar om politiska lönnmord, politiska massmord eller folkmord. Totalt har Sverige varit i krig med Ryssland ungefär 100 år och flera av krigen startades även av svenskar vilket alltid varit förödande för bägge länderna.

Rysslands är en militärstat som ALLTID varit i krig med andra nationer och samtidigt förtryckt sitt egna folk

Ryssland har varit involverat i extremt många krig under de senaste 800 åren, både som anfallare och försvarare. Här är några exempel på krig som startats och initierats av Ryssland/Sovjetunionen. Ukraina kriget 2022 som pågår: Rysslands krig i Ukraina som Ryssland startade 24:e februari 2022 och som är en terror mot civilbefolkningen och Center for civil liberties har under 2022 dokumenterat 27 137 krigsbrott. Aktiviteter i Afrikanska länder 2022 som pågår: Ryska paramilitära grupper som Wagner gruppens aktiviteter i Mali och Central Afrikanska Republiken från 2018 där de nu kontrollerar flera mineraltillgångar och diamanter och stödjer autokrater. I Sudan har de stulit guld som går till kriget i Ukraina. Wagner gruppen har också varit aktiv i Mocambique och Libyen och i Serbien. Under flera år förnekade Kremlin kopplingarna till Wagner gruppen. Gruppen leds av Dmitry Utkin som är en nazist och har tagit namnet från Hitlers favorit kompositör och stöds av en av Putins närmaste män Prigozhin. Läs mer om Wagner gruppen.

Inblandning i Venezuela 2019: Ryssland stödjer den nuvarande regeringen under ledning av Nicolás Maduro, som anklagas för avrättningar, kortvariga försvinnanden, fängslande av oppositionella, rättegångar av civila i militärdomstolar, tortyr av fångar och förtryck av protester. Ryssland har tillsammans med Kina och Turkiet ett strategiskt partnerskap i regionen. Instabiliteten har resulterat i flyktingströmmar, epidemier, våldsamheter, korruption, droghandel och annan laglöshet. Source

Kriget i Syrien 2015: Rysslands stöd till diktatorn Bashar al-Assad. Den ryska militärrepresentanten Leonid Ivashov har hävdat att en del av planen är att blockera oljeledningar till Europa. Wagner-gruppen har också varit aktiv i konflikten. Enligt The Syrian Network for Human Rights, som har dokumenterat antalet offer i Syrien, har ryska styrkor dödat 6 943 civila, inklusive 2 044 barn och 977 kvinnor, samt utfört 360 massakrer. Ryssarna har genomfört 1 243 attacker mot civila mål, inklusive 223 skolor, 207 medicinska anläggningar och 60 marknader.

Annekteringen av Krim 2014: 2014 annekterade Ryssland den ukrainska halvön Krim, vilket utlöste kriget mellan Ryssland och Ukraina. Putin förnekade kraftfullt ryskt deltagande till en början. De inblandade soldaterna saknade nationell symbolik och kallades ”små gröna män”. Trots att de bar ryska uniformer och använde rysk utrustning hävdade den ryska presidenten Vladimir Putin att de inte var ryska utan ”lokala självförsvarsenheter”. Fram till 2017 hade 9 800 personer dödats, vilket ledde till att 1,4 miljoner människor flydde konfliktområden. Den 17 juli samma år sköt ryska trupper ned Malaysia Airlines Flight 17, vilket dödade 283 passagerare och 15 besättningsmedlemmar.

Flygsabotage: Den 17 juli samma år sköt ryska trupper ner Malaysia Airlines Flight 17, vilket resulterade i att 283 passagerare och 15 besättningsmedlemmar omkom.

Attacken mot Georgien 2008: 2008 attackerade Ryssland den georgiska huvudstaden Tbilisi och andra georgiska städer, vilket resulterade i krig mellan Ryssland och Georgien.

Hybridkrigföring mot Väst sedan 2007: Ryssland bedriver påverkansoperationer mot demokratiska länder och stöder extremistiska partier och anti-EU-agendor i länder som Ungern, Serbien, Storbritannien, Italien, Brasilien, Sverige och USA. Många agenter arbetar som frilansare för att möjliggöra förnekande av officiellt deltagande.

Ett intressant exempel är WikiLeaks roll i den amerikanska presidentvalet och dess kopplingar till Ryssland och anti-västerländsk propaganda. Russia Today och en av dess grundare propagandister, Margarita Simonyan, gav WikiLeaks’ Julian Assange sin egen TV-show.

Det andra Tjetjenienkriget 1990-2002: Startades av Putin som en reaktion på landets självständighet, där Ryssland stödde rebellerna i Tjetjenien. Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter genomförde en utredning som avslöjade flera fall där den ryska regeringen fälldes för mord och tortyr. Källa

Rysslands krig, utrensningar, militära interventioner och folkmord under 1900-talet innan Putin kom till makten


Dagestan 1994 Första Tjetjenienkriget utbröt då ryska styrkor försökte återerövra utbrytarrepubliken Tjetjenien i Nord Kaukasien under en tvåårsperiod från 1994 till 1996.

1991 Samma år som Georgien deklarerade självständighet från Sovjetunionen ledde det till inbördeskrig mellan Georgien och ryssar. I mars exploderade ryska bomber i Litauen vilket dödade 14 litauer när Moskva försökte kväsa landet.

Tadzjikistan 1982 och inbördeskrig mellan 1992-1997 där stora delar av landets infrastruktur förstördes. 20 000-60 000 dödade och 1.2 miljoner internflyktingar.

Georgien 1981

Azerbajan 1990-1988: Konflikten började i februari 1988, då Nagorno-Karabachs högsta sovjet (folkförsamling) med siffrorna 110–17 röstade för en begäran om få ansluta sin oblats till Armenien. Januari massakern 1990 slog man ner civilbefolkningen.

Libanon 1982: I början av 1980-talet var Syrien en stark regional makt i Libanon och hade stöd från Sovjetunionen. Syrien hade också en militär närvaro i Libanon, som var inblandad i konflikten på olika sätt. 1982 använde Syrien sin militära styrka för att försöka återta kontrollen över den palestinska flyktinglägren i Beirut, som då var kontrollerade av den palestinska gerillaorganisationen PLO. Detta ledde till en konflikt med Israel, som också var inblandat i konflikten i Libanon på den här tiden.

Afghansk sovjetiska kriget 1979-1989: I december 1979 invaderade Sovjetunionen Afghanistan, vilket ledde till ett långvarigt inbördeskrig i landet. I början av 1979 hade Afghanistan en marxistisk regering som stöddes av Sovjetunionen. Under de dryga nio år som Sovjetunionen ockuperade landet beräknas omkring 1 miljoner afghaner omkommit, varav huvuddelen varit civila. Närmare 15 000 sovjetiska soldater fick sätta livet till och en gigantisk flyktingvåg på miljoner människor. Källa

Etiopien 1977: I början av 1970-talet hade Etiopien en militär diktatur som stöddes av Sovjetunionen. Sovjetunionen hade också en militär närvaro i landet och levererade vapen och annan militär utrustning till Etiopien.

Angola 1975: Konflikten i Angola 1975 var en del av en långvarig inbördeskrig i landet som pågick mellan 1975 och 2002. Konflikten involverade flera olika grupper och makthavare i landet, inklusive olika politiska partier och regionala makter. I början av 1975 hade Angola en socialistisk regering som stöddes av Sovjetunionen. Sovjetunionen hade en militär närvaro i Angola och levererade vapen och annan militär utrustning till regeringen för att försvara sig mot gerillan.

Kambodja 1970: I början av 1970-talet hade Kambodja en marxistisk regering som stöddes av Sovjetunionen. Sovjetunionen hade en militär närvaro i Kambodja och levererade vapen och annan militär utrustning till regeringen för att försvara sig mot gerillan. Det finns uppskattningar som pekar på att flera hundratusentals personer omkom under konflikten.

Kina 1969: De två länderna var dock inblandade i en konflikt som kallades Zhenbao öarna-konflikten, som pågick mellan 1969 och 1979. Konflikten ledde till en serie av konfrontationer mellan Ryssland och Kina, inklusive väpnade sammandrabbningar mellan de två länderna. Det inte fanns någon formell krigsförklaring och de väpnade sammandrabbningarna var relativt begränsade. Det finns uppskattningar som pekar på att flera hundra personer omkom.

Sovjetunionens militära intervention av Tjeckoslovakien 1968 Prag våren: Prag våren handlade om en reformrörelse i Tjeckoslovakien som ville införa demokratiska reformer. 1968-1969 intervenerade Sovjetunionen Tjeckoslovakien och stödde den sovjet trogna regeringen, vilket ledde till att landet blev en del av Warszawa-pakten. Det finns uppskattningar som pekar på att flera tusen personer omkom.

Algeriet 1962: Algeriska frihetskriget pågick mellan 1954 och 1962. Sovjetunionen stödde Algeriet i konflikten och levererade vapen och annan militär utrustning till landet. Det är svårt att sätta ett exakt antal på hur många personer som dödades i konflikten, men det finns uppskattningar som pekar på att flera hundratusentals personer omkom. Algeriska frihetskriget ledde till Algeriets självständighet 1962.

Yemin kriget 1962-1963: Yemin kriget handlade om en inbördeskrig i Yemen som pågick mellan 1962 och 1970. Sovjetunionen stödde den gamla Yemens republik under konflikten och levererade vapen och annan militär utrustning till landet. De stödde även att Egypten intervenerade i landet. Yemin kriget ledde till att den gamla Yemens republik vann konflikten och blev en självständig nation 1970. Det finns uppskattningar som pekar på att flera hundratusentals personer omkom.

Kuba krisen 1962: En konflikt mellan USA och Sovjetunionen. Den handlade om att Sovjetunionen placerade kärnvapen på Kuba, vilket ledde till att USA införde en blockad mot ön och hotade med att använda militär makt om kärnvapnen inte avlägsnades. Konflikten nådde sin kulmen när det fanns risk för att den skulle eskalera till ett fullskaligt krig mellan USA och Sovjetunionen.

Vietnamkriget 1955-1975: Sovjetunionen och Kina stödde Nord Vietnam. Sovjetunionen levererade vapen och annan militär utrustning till Nord Vietnam under konflikten. Vietnamkriget ledde till att Nord Vietnam vann konflikten och landet blev en självständig nation 1975. Det finns uppskattningar som pekar på att flera miljoner personer omkom.

Kina: Det finns rapporter om att det förekom militära sammandrabbningar och konfrontationer längs gränsen mellan Sovjetunionen och Kina under senare delen av 50-talet.

Laotiska inbördeskriget pågick mellan 1953 och 1975. USA stödde den laotiska regeringen, och Sovjetunionen, som stödde gerillagrupperna. Sovjetunionen levererade vapen och annan militär utrustning till gerillagrupperna under konflikten. Det finns uppskattningar som pekar på att flera hundratusentals personer omkom. Laotiska inbördeskriget ledde till att den laotiska regeringen vann konflikten och landet blev en självständig nation 1975.

Ungern krisen 1956-1957: Ungern krisen handlade om en reformrörelse i Ungern som ville införa demokratiska reformer och få ett mer decentraliserat samhälle. Reformrörelsen fick stöd från en bred allmänhet i Ungern, men mötte motstånd från den ungerska regeringen, som stöddes av Sovjetunionen. I oktober 1956 genomförde Sovjetunionen och andra kommunistländer i Östeuropa en militär intervention i Ungern för att stödja regeringen och försvara den mot reformrörelsen.

Gulag dödsläger

Gulag var en systematisk organisation för fångläger i Sovjetunionen som existerade från 1919 till 1956. Dessa läger användes för att fånga och deportera personer som hade begått politiska brott, eller för att tvångs arbeta personer som hade dömts för brott som inte var politiskt motiverade. Det är svårt att sätta ett exakt antal på hur många personer som deporterades till Gulag, men det finns uppskattningar som säger att det kan ha varit så många som 15 miljoner. Många av de som deporterades dog under sin tid i lägren på grund av svåra levnadsvillkor och hårt arbete.

1954 Post Stalin
Totalt 6 872 000 dödade i terror (250 000), död i samband med deportering (8000) och koncentrationsläger (6 613 000)
Källa: Professor RJ Rummel

Propaganda målning av Iraklij Toidze. Stalin tal 1947

Josef Stalins terror (1924-1954)

Professor RJ Rummel ”Death by Government” har beräknat att 62 miljoner människor dödades i democide inne och utanför Sovjet unionen under Stalins regim. En vanlig uppskattning av dödstalen innan arkiven öppnades upp var 20 miljoner och ofta räknar man inte med dödsfallen på grund av hungersnöd. Som jämförelse säger Rummel att antalet döda från Nazi Tyskland är 21 miljoner.

Det största systemet för massmord tillhör Sovjetunionen – den ”sovjetiska Gulagstaten”, som Rummel kallar det. ”Gamla och unga, friska och sjuka, män och kvinnor, till och med spädbarn och svaga, dödades kallblodigt.” Det som gör denna slakt särskilt mystifierande är det faktum att de flesta av dessa offer var, som Rummel uttrycker det, ”skyldiga till … ingenting.”

Källa och Wikipedia

1952 Catalinaaffären där två svenskt signalspanings flygplan (en DC:3 a och en Catalina) sköts ner av sovjetiskt jaktflyg på internationellt vatten.

Nord Korea 1950 Koreakriget var en konflikt som rasade mellan 1950 och 1953 i Sydkorea och Nordkorea, med inblandning från flera olika länder. Ryssland, eller mer specifikt Sovjetunionen, hade en viktig roll i konflikten. Sovjetunionen stödde Nordkorea under kriget och tillhandahöll militär och logistisk hjälp till regeringen i Pjongjang.

1946: Totalt 15 613 dödade i terror (1 376), död i samband med deportering (1 557 000) och koncentrationsläger (12 348 000).
Källa: Professor Rudolph Rummel


2:a världskriget

Stalin och Hitler startade 2:a världskriget som allierade och med sin icke-angreppspakt och de var vänner i 20 månader från det att kriget startade. Tyskland angrep Polen flera veckor innan Sovjet unionen. Polen förlorade 5 miljoner människor när de krigade mot bägge länderna och förlorade 20% av sin befolkning.

Japan 1945: Sovjetunionen var inblandade i kriget mot Japan på sina egna gränser i Östasien. Sovjetunionen hade en pakt med Japan sedan 1939, men bröt pakten i augusti 1945 och gick till krig mot Japan. Sovjetunionen anföll japanska styrkor i Manchuriet (nordöstra Kina) och Korea och hjälpte till att försvaga japanska styrkor i regionen. Sovjetunionen anslöt sig också till de allierade makterna i slaget om Hiroshima och Nagasaki och var med och tvingade Japan att kapitulera i augusti 1945.

Östersjön 1945: Den ryska ubåten S-13 m sänker med torpeder det tyska civila passagerarfartyget Wilhelm Gustloff i Östersjön. Ombord finns flyktingar från Öst-Preussen, som flyr undan de annalkande sovjethorderna. Tyska Wikipedia anger dödstal på mellan 4000 och 9343. Katastrofen anses vara den fartygskatastrof som haft flest omkomna genom historien. Källa

Tyskland 1945: I slutet av 1944 och början av 1945 flydde omkring sex miljoner tyskar för den framryckande Röda armén; de flesta av de omkring sexhundratusen tyska flyktingar som dog gjorde det under denna tid. Den svenska Gotlandsfärjan Hansa torpederades den 24:e november 1944 av ryska ubåtar och 84 personer omkom från passagerarbåten medan två stycken överlevde.

Många av dödsoffren var människor som fastnade mellan arméerna; somliga massakrerades av sovjetiska soldater eller dog i sovjetiska läger. Ryssarna utförde massvåldtäkter i Tyskland. Antalet våldtagna kvinnor har beräknats till 2 miljoner. Det totala antalet tyska kvinnor som dog på grund av sovjetiska massvåldtäkter uppskattas till ungefär 240 00 och är de största massvåldtäkterna som genomförts genom historien. Källa

Annekteringen av Königsberg i Tyskland skedde under 2:a världskriget och staden byter namn till Kaliningrad. I Kaliningrad placerade man 2013 ut Iskander robotar 9K720 som har kapacitet med kärnvapen spetsar. Under 2022 har Ryssland hotat de flesta Europeiska stater med kärnvapen vilket inkluderar Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike, Polen, de Baltiska staterna, Storbritannien men även USA och specifikt Washington!

1941 Totalt 13 053 000 dödade i terror (1 257 000), död i samband med deportering (1 036 000) och koncentrationsläger (10 761 000)
Källa: Professor RJ Rummel

Rumänien 1941 Sovjetunionen och Rumänien var inblandade i en konflikt 1941, när Sovjetunionen anföll Rumänien och tog över en stor del av landet. Efter andra världskriget tvingades Rumänien bli en sovjetisk satellitstat. Det finns dokumenterade fall av massavrättningar, fördrivningar och förtryck som skedde under denna period. Rumänien var också en av de fattigare länderna i Östeuropa under kommunisttiden. Landet hade låg levnadsstandard, låg produktivitet och hög arbetslöshet. Rumänien blev formellt självständigt från Sovjetunionen den 22 december 1989, efter den så kallade revolutionsvågen i Östeuropa och ökat sitt ekonomiska välstånd efter detta.

Rysslands angrepp på Polen under andra världskriget: Under andra världskriget invaderade Ryssland Polen tillsammans med Tyskland, som också hade anfallit Polen. Detta krig är känt som den andra polska delningen. I samband med detta ingick ryssarna i allians med nazityskarna i Molotov-Ribbentrop pakten där de delade upp Östeuropa mellan sig och Ryssland fick Östra Polen, Finland, Estland, Lettland och Bessarabien.

Katyn massakerns offer, och på fyra andra platser, uppskattas till cirka 22 000 föranleddes av den ökända NKVD-chefen Lavrentij Beria kom med ett förslag att avrätta alla fångna medlemmar av den polska officerskåren vilket godkändes av politbyrån och Stalin. Ytterligare tiotusentals polacker och balter dog under eller kort efter deportationer till Kazakstan och Sibirien. Beria var ökänd för sina sexuella övergrepp mot unga kvinnor men omfattade också seriemord av de som gjorde motstånd. Stalin ska i Jalta ha presenterat honom för Franklin D. Roosevelt med orden ”det är vår egen Himmler”.

Sovjetunionen utförde folkmord och etnisk rensning i de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen från 1939 till 1993 Källa.

Vinterkriget Rysslands invasion och attack av Finland 1939-1949: 1939 invaderade Sovjetunionen Finland, vilket ledde till den finska vinterkriget. Rysslands fortsättningskrig med Finland 1941-1944. Minst 126 000 sovjetiska soldater stupade under vinterkriget. Finland förlorade 25 000.

1939 Före 2:a världskriget
Totalt 5 104 000 dödade i terror (1 932 000), död i samband med deportering (283 000) och koncentrationsläger Gulag (2 889 000)
Källa: Professor RJ Rummel

1936 Den stora terrorn: Totalt dödades 4 345 000 människor i terror (1000 000), död i samband av deportering (65 000) och koncentrationsläger Gulag (3 280 000)
Källa: Professor RJ Rummel

Holdomor

Ukraina 1932-1933: År 1929 lanserade Josef Stalin kollektiviseringen av lantbruket där det totalt dog 11 440 000 av terror, koncentrationsläger och tvingad svält. Den tvingade miljoner bönder att lämna sina gårdar och inordna sig i kollektiv. Resultatet blev en katastrofal hungersnöd som kallas för Holdomor på grund av de sovjetiska myndigheternas agerande. Bara i Ukraina dog omkring 3 miljoner människor av svält vilket ses av många som ett folkmord.

Det är oklart om den kazakiska svälten 1930-1932 var planerad, men det står klart att över en miljon kazaker dog av svält. Det är ställt bortom rimligt tvivel att Stalin avsiktligt svälte sovjetukrainare till döds vintern 1932-1933. Bland sovjetiska dokument från oktober till december 1932 finns en serie order som vittnar om brottslig avsikt att döda.

1923 Ny rysk ekonomisk policy: Totalt dödades 2 200 000 människor Källa: Professor RJ Rummel

Sovjetunionen grundades 1922 den 30:e december efter att Lenin vann kriget och revolutionen

Georgien 1921: Georgien blev en sovjetrepublik 1922 och var en del av Sovjetunionen fram till 1991, då Georgien förklarade sig självständigt igen efter Sovjetunionens fall.

Azerbajdzjan 1921. Den azerbajdzjanska självständighetskriget som ägde rum åren 1918-1920, då Azerbajdzjan strävade efter självständighet från den ryska regeringen. Kriget ägde rum i samband med den ryska revolutions krigen och det azerbajdzjanska folket upprättade en provisorisk regering som förklarade landets självständighet.

Polen 1920 det polska självständighetskriget. Sovjetunionen försökte återta kontrollen över Polen och kriget ägde rum i det som då var det östra Polen.

Krig mot Baltikum 1918-1920 och den baltiska frihetskampen då de baltiska staterna strävade efter självständighet från Ryssland. Baltikum fick sin självständighet i samband med det ryska revolutionskriget 1918-1920 och dessa stater blev oberoende nationer.

Gulag börjar användas 1919.

Den röda terrorn

Ukraina 1918 den röda terrorn och inbördeskrig: Rysslands krig mot Ukraina 1918 var en del av den ryska inbördeskriget (1917-1922) som utkämpades mellan olika fraktioner i Ryssland efter den ryska revolutionen 1917. Bolsjevikerna såg Ukraina som en motståndare och försökte försvara sin makt mot den ukrainska regeringen, medan Ukraina strävade efter självständighet och frihet från rysk dominans.

Inbördeskriget 1917 och ryska revolutionen startar i mars i Petrograd: Totalt dödades 3 284 000 människor i terror (750 000), koncentrationsläger Gulag (34 000) och tvingad svält (2 500 000)
Källa: Professor RJ Rummel

1914 spänt läge mellan Skandinavium och Ryssland. I Bergen Norge avtäcks kejsare Wilhelms Fritiofs staty som fick stor betydelse för sin tid. Ryssland dras in i första världskriget. Kriget utsätter
den ryska statsapparaten för svåra påfrestningar och utvecklas mot allt större kaos.

Rysk japanska kriget 1904-1905:  En militär konflikt som växte fram ur japansk och rysk imperialistisk strävan i Öst Asien och Korea och Manchuriet. Kriget startades av Japan. Ryssland förlorade kriget och Japan fick territoriala vinster som en följd av freden och därefter utbryter revolution i landet.

Krig som Ryssland startade på 1800-talet

1899 En rysk kommitté med Kuropatkin kom med ett förslag som gick ut på en förryskning av Finland och en sammansmältning med den ryska armen som ledde fram till en statskupp 1899. De fråntog den finska lantdagen sin lagstiftande makt och tsaren förklarade att finnarnas statskassa skulle lämna 10 miljoner mark till Ryssland per år för att slippa militärtjänstgöring. Samtidigt ändrades alla järnvägar i Finland till att passa Ryssland.

1877 deklarerade Ryssland krig mot det Ottomanska riket: Ryssland förklarade krig mot det ottomanska riket 1877 som en reaktion på den ottomanska politiken att stänga Suezkanalen för ryska skepp under det ryska-turkiska kriget 1877-1878. Ryssland förklarade också krig mot det ottomanska riket för att försvara sina intressen i Östra Europa och för att öka sin makt och inflytande i regionen. Ryssland hade länge strävat efter att utöka sina gränser och få kontroll över områden som tidigare varit under ottomansk herravälde, och kriget mot det ottomanska riket var en del av den här strategin. Efter kriget slöts freden i Berlin, där Ryssland tilldelades kontroll över områden i Östra Europa och fick ökade handelsrättigheter i det ottomanska riket.

1867 var det spänt läge mellan tsar Alexander II i Ryssland mot Skandinavien men det bröt inte ut något krig. När det blev känt för svenska regeringen att det fanns planer delades detta med Berlin och den preussiske generalen Schweinitz reste till Norge. Den preussiske ambassadören i Petersburg uttalade sig konfidentiellt till den ryska utrikesdepartementet och en protest mot Rysslands hållning mot Sverige och Norge.

Den 19 februari 1861 upphävdes livegenskapen i Ryssland av tsar Alexander II. Enligt en rysk folkräkning från 1857 var landets befolkning då 62 miljoner – varav 23 miljoner var livegna. I USA var samtidigt 4 miljoner människor slavar. Källa

Under Krimkriget som startade 1853 lät den ryska tsaren Nikolaj 1 (reg. 1825-1855) sina arméer marschera in i Moldavien och Valakiet (dessa två stater var osmanska furstendömen där Ryssland hävdade att de var en särskild beskyddare för den ortodoxa kyrkan). Nikolaj är känd för sin reaktionära politik och sin hårda hantering av politiska motståndare. Han införde också en serie restriktiva lagar som begränsade yttrandefriheten och censurerade pressen.

Treaty of Kulja var ett avtal som undertecknades mellan Qingdynastin i Kina och Ryska imperiet den 13 juli 1851. Avtalet fastställde gränsen mellan de två länderna i Centralasien, närmare bestämt mellan Xinjiang i Kina och östra Kazakstan.

1840 hade tsar Nicolaus omorganiserat sin arme och upptog sin företrädares utvidgningsplaner i Norska finnmarken som genomsöktes av ryska turister som undersökte vilka hamnar som inte fryste, vilka som var de fördelaktigaste krigshamnar och vilka vägar som lede från finskt område till havet. De försökte förhandla till sig kusten vid Varangerfjord mot en fjälltrakt i Finland och eftersom man inte kom så långt i förhandlingarna spärrade man den finska gränsen ör de norska lapparnas renhjordar. Norska regeringen svarade med att utestänga de ryska fiskarna från norska ishavs fiskerierna. Det var mycket kort steg till krig men Krimkriget utbröt.

Rysslands invasion av Polen 1831: 1831 invaderade Ryssland Polen och inledde en serie konflikter som kom att kallas för November kriget.

Rysslands invasion av Turkiet 1828: 1828 invaderade Ryssland Turkiet och inledde den första turkiska-rysk-kriget.

Rysslands invasion av Persien 1826: 1826 invaderade Ryssland Persien och inledde Persien-russiska kriget.

Napoleonkrigen och finska kriget

Enligt Putins propaganda låter det som om Ryssland blev attackerade av hela Europa vilket är långtifrån sant med den historiska verkligheten som ritade om kartorna rätt mycket under Wienkongressen. Under 1807-1812 samarbetade Ryssland tillfälligt med Napoleon mot Sverige.

Napoleonkrigen (1805-1815): Frankrike och Ryssland slöt ett hemligt avtal Tillsit alliansen som handlade om att tvinga de nordiska länderna att förklara krig mot Storbritannien. Ryssland anföll Polen och anslöt sig till koalitionen mot Napoleon.

I juli 1807 slöts i stället en ny överenskommelse i det hemliga fransk-ryska fördraget i Tilsit som kom att få stora konsekvenser för Sverige. Fördraget innebar att den franske kejsaren och tsar Alexander av Ryssland lovade att inte föra krig mot varandra, utan att de tvärtom skulle försöka pressa varandras fiender att kapitulera. Alexander I hade ett ordkrig där de försökte att flytta fjället Lyngstuens namn ett par mil längre västerut för att kunna ta en större del av Norge och ta del av isfria fjordarna Varanger, Tana, Laxe, Porsanger och Altenfjord tillsammans med ypperliga hamnar och hotade Sverige med krig. I en konvention 1826 bestämdes att gränsen mellan Norge och Ryssland skulle gå vid Jakobsfloden.

Finska kriget 1808-1809 var en del av Napoleon kriget där Ryska trupper gick över gränsen till Finland den 21:a februari. Frankrike ville att Sverige skulle vara med i blockaden mot Storbritannien vilket svenskarna vägrade. Sverige invaderades av ryska trupper från norr och öst i Finland. Två slag skedde i Sverige nära Umeå i Ratan och Sävar. Genom det finska krigets avslutning och Freden 1809 i Fredrikshamn förlorade Sverige sin östra rikshalva, som i stället hamnade under rysk överhöghet dvs Finland, Åland och delar av Västerbotten och delar som nu tillhör Ryssland. På Rysslands sida stred Norge, Danmark och Frankrike. 1808 till 1809 tvingades Sverige i strid med Danmark vilket var ett krig som ingen ville ha. Några år senare 1813 blev det nya stridigheter och danskarna tvingas avstå Norge till Sverige.

Krigen under Katarina den store (1762-1796)

Under hennes regeringstid utkämpades två långvariga och blodiga krig med Osmanska riket (Turkiet) 1768–74 och 1787–91.

AI genererad bild som ska föreställa skärgårds kriget. Bilden är inte fakta kontrollerad

1788 startade Gustav III anfallskrig mot Ryssland på grund av hot mot inringning från alliansen Ryssland hade med Danmark. Vid andra slaget om Svensksund 1790 gjorde Ryssland betydande förluster och förlorade halva sin skärgårdsflotta.

AI genererad bild som sa visa svenskar på Dagö. Bilden är inte faktakontrollerad.

1782 Svenskar från Dagö i dagens Estland cirka 1000 personer anvisade till Gammalsvensk by i södra Ukraina som Ryssarna erövrat från turkarna. Tvångsförflyttningen började 1782 och nio månader senare kom de fram. Under döds vandringen dog mer än hälften framförallt barn och äldre. Många dog eftersom de var ovana jordbrukare och på Dagö försörjde de sig som fiskare. Enligt kyrkböckerna var bara 135 personer i liv ett år senare.

1773-1774 Kosack upproret som slutade med att upprorsledaren Pugatjov slets sönder mellan fyra hästar.

Bild: En gammal fransk karta från 1772 som visar Mer Glaciale (ishavet) med länderna i norr och Asien. På kartan är inte Ryssland benämnt som land bara Sibirien och Europa, Sverige, Norge, Kina, Amerika and Japan. På kartan finns flera städer med som Stockholm, Osaka, Peking och St Petersburg med men inte Moskva.

1768 förklarade Turkiet krig mot Ryssland på grund av Rysslands expansion i Polen. Efter det första kriget erövrade ryssarna Krim, som lytt under Osmanska riket under nästan 300 år.

Katarina den store gjorde sin älskare Stanisław Poniatowski till kung av Polen 1764 och bestämde att Ryssland, Preussen och Österrike skulle annektera varsin del av landet. Hon försökte även få Finland att lösslita sig från Sverige och ställa sig under ryska rikets beskydd.

Krigen under Kejsarinna Elisabeth av Ryssland 1741-1762

När Elisabet tillträtt tronen tog hon tillbaka sina löften om landavträdelse till svenskarna. Hon lät istället sina trupper gå in i Finland, detta ledde till freden i Åbo (1743) där Ryssland tog ytterligare delar av landet.

Nordiska sjuårskriget (1756-1763): Detta var ett krig mellan Ryssland och Sverige, som också involverade andra europeiska länder. Kriget startade efter att Ryssland anföll Sverige och andra länder i Baltikum.

Rysslands krigen (1741-1743): Detta var ett krig mellan Ryssland och Sverige, som också involverade andra europeiska länder. Kriget startade efter att Ryssland anföll Sverige och andra länder i Baltikum.

Svenska diplomaten och sändebudet Malcolm Sinclair dödades 1739 av en rysk trupp på väg från Osmanska riket. Händelsen bidrog till hattarnas misslyckade krig i Ryssland.

Krigen under tsar Peter den store (1682–1725)

Stora Nordiska kriget (1700-1721): där Ryssland, Polen, Danmark och Norge förklarade krig mot Sverige och gjorde en trefaldig attack mot Baltikum. Peter den store (reg. 1682-1725) som är Putins stora idol är kritiserad för sin hårda hantering av politiska motståndare och för att ha använt tortyr och mord för att befästa sin makt. Mellan 1719-1721 terroriserade ryssarna den svenska kusten och civilbefolkningen vilket kallas för rysshärjningarna. Efter freden 1721 tog Ryssland stora landområden och fick direkt tillgång till Östersjön genom Finska viken.

Karta över Europa 1654 med Sveriges landgränser

Krig som Ryssland startade på 1600-talet och tidigare

Kriget mellan Ryssland och Sverige (1655-1661) kallas också Karl X Gustavs ryska krig inleddes av Ryssland. Orsaken till kriget var delvis territoriala gräl om östra Livland och delvis ryska ansträngningar att öka sin inflytande i Östersjön. Kriget inleddes 1655 när Ryssland anföll det svenska området Ingermanland (nuvarande Leningrad regionen). Svenskarna svarade genom att invadera Karelen och Ryssland. Efter en serie segrar för svenskarna tog Ryssland tillbaka initiativet och anföll svenskar i Finland, men försöken att erövra Finland misslyckades. År 1656 fördes kriget till Polen där Ryssland och Sverige kämpade om inflytande. Kriget mellan Ryssland och Sverige var ett av de långvarigaste och mest blodiga krigen under 1600-talet och hade stor betydelse för den geopolitiska utvecklingen i regionen. Det innebar också en viktig förskjutning i maktbalansen mellan länderna, då Ryssland växte sig allt starkare medan Sverige förlorade sina kolonier och områden i Östersjön.

Flera av de svenska krigen som det Gardieska fälttåget handlade om stöd till Sveriges kandidat till den ryska tronen. I mars 1610 tågade den nyutnämnde svenska fältmarskalken Jacob De la Gardie in i Moskva, som polackerna hållit belägrat i två år, och han hälsades med jubel av folket såsom stadens frälsare och beskyddare.

Den krimtatariska khanen Mengli Heray brände ner Moskva år 1571. Denna khan förstörde Kyiv i allians med Gyllene horden. Men efter Gyllene hordens sammanbrott blev Moskva (det riktiga namnet på Ryssland) hans slavar och deras kung var en vasall av den krimtatariska khanten. Källa

Nordiska 25 års kriget 1570-1595 startades av Ryssland i Estland och slutade med en svensk seger. Kriget hade sin grund i maktstrider och territoriala gräl mellan länderna i Norden och östra Europa.

Livländska kriget 1558: Vid livländska kriget startade Ivan den förskräcklige livländska kriget (ivonian War) som var ett försök att få tillgång till Östersjön ett krig som pågick i 24 år där han misslyckades och krigade mot bland annat Sverige, Polen och Litauen. är känd för att ha utfört många grymheter under sin tid som tsar, inklusive mord, tortyr och fördrivning av befolkningen. Han är också ansvarig för en massiv häxjakt som resulterade i flera hundra dödsfall och att han dödade sin egna son. Under Ivans regeringstid startade Ryssland en storskalig utforskning och kolonisering av Sibirien. Han gav handelsfamiljen Stroganov patentet för att kolonisera stora delar längs med flera större floder som Ob och Irtyrsh.

Tönne Erikinpoika ledde den svenska delegationen vid fredsförhandlingarna i Novgorod år 1510, där man beslutade att förlänga vapenvilan med Ryssland. Tönne Erikinpoika befälhavare för Viborg och Olofsborg mellan åren 1513 och 1520. När den danske kungen Kristian II besegrade Sten Sture-anhängarna i Sverige överlämnade Tönne Erikinpoika Viborg i november 1520.

Ryssarna kom in i Finland 1495

Enligt Olaus Petris krönika. Ryssarna kom in i Finland och orsakade stor skada. Knut Karlsson, som var hövitsman för herr Stens folk, blev där dödad och många blev dödade med honom. De kom till Viborg vid tidpunkten för Sankt Andreas och stormade staden. De tog sig in i ett torn och besatte flera platser med stegar på murarna. När Knut Posse, som var i staden, såg det, tände han genast eld på tornet och brände upp dem, och därav skrämdes de andra som var på murarna och flydde.

Sedan drog de sig tillbaka till Sankt Olafs borg, där de också drabbades av stor skada, och när de återvände hem hade de förlorat nio tusen människor i striderna. Därefter kom herr Sten till Finland, efter att ryssarna hade dragit sig tillbaka. Men eftersom folket var stort och inte kunde hållas länge tillsammans på en plats, skingrade han dem och lät dem sprida sig överallt. Men vid tiden för Katarinamässan kom ryssarna tillbaka, brände av Karelen och Savolax, samt en stor del av Tavastland. De kom fram till Tavastehus och brände allt och slog ner alla de kunde nå. Och innan herr Sten, som då var i Finland, kunde komma till undsättning, hade ryssarna orsakat stor förödelse.

Heliga Birgitta ville kristna Ryssland

Magnus Eriksson startar tre krig mot Ryssland Kexholmskriget 1321-1323, mot Novgorod 1338-1339 och 1348-1351. 1350 slår digerdöden till i Sverige och invånarantalet minskar radikalt i Sverige.

De heliga Korstågs krigen i Ryssland 1348-1350 vill Heliga Birgitta att Sverige ska starta krig och korstågs krig mot Ryssland för att kristna de rysk-ortodoxa. Hon lämnar över en manual hur kriget skulle gå till mot guds fiender. Kung Magnus Eriksson köper hennes resonemang och startar korståget så som Birgitta vill ha det. Sverige förlorar senare kriget mot Ryssland på grund av digerdöden. Källa

Novgorodernas angrepp på Åbo 1318: Åbo var och ett centrum för den finländska kristendomen och konkurrent till Novgorod.

Tyrgils Knutsson grundar Viborg slott 1293.

Novgorodernas anfall på Tavastland 1292

Attack av Novgorod och Pskov på danska Estland 1268

Tjuder, Kareler och Ryssar som plundrar

Det finns många samiska berättelser om både fiender och vänner samt hur man interagerar med olika grupper såsom kväner, kareler, tjudrer och ryssar. Samernas sägner och Egil Skallagrimssons saga berättar om stridigheter med tjuder, karelare och ryssar och kan sannolikt haft en reell historisk bakgrund. Tjuderna skall ha bott i området öster om Estland och söder om Ladoga. Hos samerna beskrivs tjuderna som aktiva och aggressiva. Enligt de samiska sägnerna plundrade tjuderna förråd, brände ned kåtor och slog ihjäl människor.

Ofta kommer de största fienderna från avlägsna områden som är svåra att definiera och de plundrar vilket tyder på att kvänerna inte var fiender till samerna. När storfursten av Novgorod växer fram under 1100- och 1200-talet har han Karelska och Tjuderska vasaller som är ute efter byte. Deras intresse ligger inte i att upprätthålla goda relationer utan de förlitar sig på en plundrande ekonomi där de har makt och inflytande.

Fantasi slaget vid Neva var startskottet för den ryska propagandan

Det påstådda slaget vid Neva är en central del av den ryska propagandan och historie revisionismen. Enligt ryssarna ska svenskar ha anfört en stor armé, tillsammans med norrmän, finnar och tavaster, för att angripa Novgorod år 1240. Detta beskrivs i Novgorod-krönikan, som skrevs mycket senare, på 1300-talet.

Neva är en flod som rinner ut från sjön Ladoga och ut i Finska viken, där dagens S:t Petersburg ligger. Slaget vid Neva har under 1600-talet fått fler detaljer och fått nästan bibliska proportioner. Aleksandr Nevskij har blivit Rysslands nationalhelgon och det finns många gator och platser som är uppkallade efter honom.

Men det finns flera historiska invändningar mot detta slag, framförallt att det inte nämns i några svenska medeltidskällor. Dessutom dog inga svenska biskopar under den här tiden. Senare forskning har ifrågasatt betydelsen av slaget och sett det som en vanlig gränsstrid som har överdrivits för politiska syften, vilket också förklarar varför det inte nämns i svenska eller andra västliga källor.

Erik den helige var kung 1234-1250 och efterträddes av Valdemar Birgersson 1250-1275. Valdemar som föddes 1239 var son till Birger Jarl, som är den prins som troligtvis syftas på i Novgorod-krönikan. Birger Jarl grundade Stockholm 1252. Den första kända svenska militära expeditionen mot Novgorod efter händelserna vid Neva var 1256. En hypotes är att slaget handlar om Biskop Thomas som ledde de svenska soldaterna.

Ryska angrepp på Tavastland, Finland och Estland

Jaroslavs storfurste av Novgorods angrepp på Tavastland 1227-1228

Jaroslavs storfurste av Novgorods angrepp på Estland, Yem och Karelen 1222, 1226-1227

Ryssland och deras första härskare härstammar från svenska vikingar

Putin som är intresserad av historien använder i sina propaganda tal att Ukraina, Vitryssland och Ryssland har samma spirituella ortodoxa rötter. Han vill skapa en rysk identitet och därför hävdar han att det är ett land och ett folk. Ryska nationalistiska historiker som Boris Rybakov hakar på den politiska viljan och stödjer detta genom anti-normanism som är en rörelse av historisk revisionism som handlar om ursprunget till Ryssland, Ukraina och Vitryssland handlar om den slaviska utvecklingen. I den inriktningen finns det en politisk vilja att förminska de verkliga och historiska influenserna från Skandinavien.

Ett nordiskt namn är Valdemar som är en ombildning av det ryska namnet Vladimir som betyder ”världens herre.” Det var kejsaren Vladimir I som valde att kristna riket på 900-talet och fick tilltalsnamnet den helige. Vladimir hade tillbringat en tid i landsflykt i Svea riket innan han år 980 återvände och tog makten i Gårdarike, vilket omfattade större delen av det europeiska Ryssland i dag. Kievriket antog kristendomen 988 från Kristianopel och inte Rom.

De otaliga skandinaviska fornfynden och runstenarna kopplingarna till de svenska vikingarna och mycket talar för omfattande handel och att ruserna ursprung var Sverige. Rörik, ca 830, till 879 var enligt den kievska Nestorskrönikan svensk viking av rusernas stam (identifierade med svear[1] ) som sägs vara grundare av Kievriket och stamfader till den fursteätt som styrde Ryssland fram till 1598. Ordet Rus som också finns i ordet Roslagen syftar på roddare är ursprunget till namnet Ryssland. Källa


About The Author

sv_SESvenska